Mijn achtergrond is erg divers. Ik ben geboren op het Twentse platteland en heb een sterke verbinding met de natuur. Na een opleiding in de gezondheidszorg ben ik de wereld ingetrokken, op zoek naar essenties van het leven, waardevolle ontmoetingen en zingeving. Het heeft me veel geleerd, hoe ik als vrouw alleen kan reizen, waar ik leuke mensen tegenkom, hoe ik werk moet regelen in landen waar ik de taal niet goed spreek. Het heeft me in contact gebracht met de rijkdom van meditatie en het Boedisme, Yoga, Aboriginals, psychodrama en uiteindelijk werken met verhalen in veranderingsprocessen.

Maar de essentie van alles is wel mijn ontmoeting met Poonja, een Indische meester, volgeling van Ramana Maharshi, die me heeft laten zien dat vormen vergaan en dat waar wij ons zo aan vast klampen enkel een illusie is. Dit inzicht is een brandpunt van waaruit echte vrijheid een kans heeft vlam te vatten. Die ontmoeting heeft me wakker gemaakt. Ik kan mijn leven niet anders meer leiden dan in dienst van wie ik werkelijk ben.

Dat is een wonderlijke ervaring, ik voel me gezegend en tegelijkertijd tot in mijn tenen uitgedaagd om trouw te blijven aan moment tot moment, ook al weet ik niet wat er verder gaat gebeuren. Dat is niet vrij van emoties en angst en tegelijkertijd manifesteert zich een leven dat schittert en bruist en veel hartverwarmende momenten en ontmoetingen meemaakt. De kracht die hiervan uit gaat had ik nooit kunnen bedenken laat staan organiseren. Ik ervaar dit als een grote kwaliteit.

Mijn werkende leven is hiervan een afspiegeling.

 

Els Schopman

Ik ben opgeleid als psychodramaturge en heb jaren ervaring als coach en trainer in communicatieve vaardigheden. Ik neem initiatieven in vernieuwende omgangsvormen die bijdragen aan respect en een liefdevolle wereld.